Gledališče 2B
Domov   Kontakt   Struktura strani
DomovNoviceDogodkiPazi! Evropski obrazi!PredstaveFotoO nas

Kontakt

Društvo Gledališče Bohinjska Bistrica
Triglavska cesta 16
4264 Bohinjska Bistrica

E-pošta: info@gledalisce2b.si
Telefon: 041 884 392

Novice

Bohinjska Bistrica, 13. 06. 2017
Predstava Krasen cirkus uspešna na Linhartovem srečanju

- Predstavo Krasen cirkus je selektor uvrstil na regijsko srečanje na Dob
- Karmen Zupan, je prejela nagrado za vlogo 1. ministra (podeljene so bile 4 enakovredne nagrade)

LINHARTOVO SREČANJE, GORENJSKA 2017 – BESEDA SELEKTORJA, NAGRAJENCI, OBRAZLOŽITVE

Po drugem Linhartovem selektorskem letu na gledališko raznovrstnem in izjemno bogatem Gorenjskem sem na koncu spet postavljen v situacijo, ko moram selekcionirati, izbirati, tehtati in na koncu odločiti. Selektorstvo – izrazito bipolarno početje – je v prvem (in hvalabogu tudi daljšem) delu nadvse prijetno in mikavno. Sedeš v avto in se odpelješ na izlet, kjer te čaka skupina ljubiteljskih gledališčnikov, ki so pripravili novo predstavo in ki jih vse po vrsti odlikuje nalezljiv ljubiteljski zanos. Drugi, krajši del pa selektorja sooči z izbiranjem in v zadnji fazi tudi z izločanjem predstav, ki bi si vsekakor zaslužile, da se predstavijo na višjem nivoju, a je to pač neizvedljivo. Na tem mestu naj torej vsaj omenim tistih nekaj predstav, ki so me tako ali drugače navdušile, očarale in prepričale, a se zaradi gostote JSKD-jevega sita žal niso uvrstile na regijsko srečanje. V spominu mi še vedno močno odzvanjanta predstavi, v katerih so kraljevale izključno ženske, dame in gospe. Zato iz svojega selektorskega stola najlepše pozdravljam ustvarjalke predstav Najlepše, najboljše in najbolj slečene (GTČ Jesenice) ter Vaje v slogu (Linhartov oder Radovljica). Posebno dragoceni so vsi avtorski poskusi, kjer ustvarjalnost ljubiteljskih gledališčnikov pride še toliko bolj do izraza. Poseben pozdrav in zahvala gresta članicam in članom Neč Bat Teatra iz Sovodnja za predstavi Zapečkarji in Štala na odru 2 ter gledališčnikom v Kranj; z zanimivo avtorsko pisavo sta presenetila Iztok Alidič v predstavi Johana (BB Teater) in Domi Vrezec s predstavo Čakalnica (KD Figura). Nikakor ne smem pozabiti komedij, v katerih so navduševali igralke in igralci s svojimi energičnimi in duhovitimi nastopi; prisrčen pozdrav in aplavz na daljavo zato še enkrat pošiljam ustvarjalcem predstav Peep show (GTČ Jesenice), Moj Vinko (KUD Pod lipo Adergas) in Butelj za večerjo (KUD Valentin Kokalj Visoko). Posebne pohvale in čestitke pa pošiljam tudi tistim ustvarjalcem, ki so komedije iz klasičnega realizma pomaknili proti stilizirani gledališki naraciji; v mislih imam predvsem predstavi Odlikovanje za vsako ceno (KD Jožef Virk Dob) in Belanski impresarij (Gledališče Belansko, KD Bohinjska Bela).
Prav vsem ljubiteljskim gledališčnikom na Gorenjskem pošiljam poletno tople pozdrave ter vam želim uspešno in plodovito gledališko sezono 2017/2018. Jaz pa se selektorstva ne grem več. Do prihodnjič.

- Karmen Zupan za vlogo Prvega ministra v predstavi Krasen cirkus (Gledališče 2 B, Bohinjska Bistrica)

Karmen Zupan je v predstavi Krasen cirkus v produkciji Gledališča 2B iz Bohinjske Bistrice upodobila nadvse zabaven lik Prvega ministra. Njeno igralsko kreacijo preveva discipliniran igralski izraz, ki ga v prvi vrsti krasi dodelan in nadvse zabaven način govora. Nenehno pogrkavanje je opazno vplivalo tudi na igralkino poudarjeno obrazno mimiko in smešno telesno držo. Vsi ti elementi so se združili v stripovsko karikiran lik, ki je odlično zaživel na odru in ‘’zažgal’’ med gledalci. Sicer zelo karikiran lik Prvega ministra z bolščavo prestrašenim pogledom, je v interpretaciji Karmen Zupan vendarle aludiral tudi na današnje prve ministre, ki več govorijo, kot povejo, ki raje prelagajo, kot prevzemajo odgovornost in ki so (žal resnične!) karikature tega norega danes. Zato si Karmen Zupan vsekakor zasluži iskrene čestitke in naslednji aplavz.

Iz ocene selektorja Gašperja Jarnija:
... Glavna odlika predstave so resnično dodelane in atraktivne igralske stvaritve vseh nastopajočih. Pri tem prednjačijo njihovi logično razdelani in specifično oblikovani govorni nastopi, ki so jih igralke in igralci nadgradili tudi s suverenim telesnim izrazom, z mimiko in gestikulacijo. ....
.... Gledališčniki iz Bohinjske Bistrice so iz radijske igre Marjana Marinca ustvarili atraktivno in igralsko nadstandardno gledališko predstavo....

Datoteke:
Celotna ocena predstave selektorja Gašperja Jarnija
Datoteka ocena selektorja 2017.pdf

<< Arhiv novic

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh